Lazy Loading Nedir?

Bu yazımda Lazy Loading (tembel, yavaş yükleme) den kısaca bahsetmek istiyorum.

İhsan Dedeç
2 min readFeb 14, 2022

Sizlerinde bildiği gibi günümüz dünyasında artık web siteleri ciddi önem taşımaktadır. En büyük şirketlerden tutun da en küçük esnafa kadar artık herkesin bir web sitesi bulunmaktadır. Bunu sadece kurum veya kuruluşlar olarak düşünmeyin insanlar kendi web sitelerini oluşturup beğendikleri yazıları, resimleri, gezdikleri yerleri anlatan resim veya yazılar yazarak kendi bloklarını oluşturuyorlar. Doğal olarak bu da web siteleri arasında büyük ölçüde rekabet ortamı oluşuyor. Hangi sitenin görselleri daha göze hitap ediyor, bakıldığında hangi web site daha hoş duruyor gibi birtakım öne çıkan husular meydana geliyor. Bizde web sitemizi daha güzel hale getirmek için fotograflar, videolar eklemek için çabalıyoruz. Bazen de eklemek istediğimiz içeriklerin boyutları, çözünürlükleri çok yüksek olabiliyor. Buda web sitemizin hızını büyük ölçüde etkiliyor.Peki eklemek istediğimiz bu içerikleri çöpe mi atalım? Tabiki hayır. Burada da devreye Lazy Loading giriyor.

Lazy Loading görüntülerin web sitelerinde eş zamansız olarak yüklenmesine denir. İhtiyaç duyulmadıkça kullanmama prensibi ile çalışır. Amaç performansı arttırmak için nesnelerin yüklenme işlemini geciktirmektir. Genellikle e-ticaret sitelerinde, haber içerikli sitelerde kullanılır. Örneğin alışveriş yapmak için bir siteye girdik önümüze birçok ürün listelendi. Alışverişe devam etmek için sitede aşağıya doğru ineceğim. Ve karşımızda aşağıdaki gibi bir sonuç çıkacaktır.

Yukarıda da gördüğünüz gibi ürünler biz onlara ihtiyaç duyduğumuz zaman bizlerin karşısına getirildi. Düşünsenize burada bütün ürünlerin biz siteye girdiğimiz anda yüklenmiş olduğunu. Web sitemiz çok yavaş açıklacak ve müşterilerde bu durum karşısında çok da mutlu olmayacaklardı. Sanırım milyonlarca ürünü olan mağazaların karşılaşabileceği en felaket şeylerden biri bu olurdu. Lazy Load da bize bunun önüne geçmekte yardımcı olmaktadır.

Lazy Load ın avantajları olduğu gibi dezavantajlarıda bulunmaktadır. Kısaca bahsedecek olursak bazı durumlarda gecikmeli olarak verdiğiniz site içeriğiniz arama motoru botları tarafından taranmaya bilir. Bu durumda arama motorları sitenizin içeriğini yanlış yada eksik taradığı için arama motorlarında istediğiniz sıralamayı alamayabilirsiniz. Bu düşük bir ihtimaldir ama göz ardı edilmemelidir. Başka bir durum ise diyelim ki ben hızlı şekilde bir web sitesine göz atmak istedim. Burada da içeriklerin birbiri içinde karışması gibi sıkıntılar meydana gelebilir. Tabiki bu sıkıntılar avantajlarla kıyaslandığında lazy loadingin kullanılması mantıklı olarak görülmüştür. Ve çoğu web sitesinde kullanılmaktadır.

Sonuç olarak web sitemiz performans açısından düşünüldüğünde oldukça iyi ve kaliteli olacaktır.

Buraya kadar okuduğunuz için teşekkür ederim.

--

--

İhsan Dedeç
İhsan Dedeç

No responses yet